Články

Navigačný panel

Ako pridať daľší WiFi router

Je skoro pravidlom, že jeden WiFi router nepokrije WiFI signálom celú domácnosť - byt alebo dom. Preto je často potreba dokúpiť daľší WiFi vysielač aby sme pokrili všetky miesta. Čo sa stáva často je, že si ľudia pre tento účel kúpia v obchode daľší WiFi router, zapoja to, a nefunguje to. V totmo článku by som chcel vysvetliť prečo, a ako na to.



WiFI router je hrozny nazov

V prvom rade by som chcel povedat preco je "WiFi router" nestastny nazov. Slovicko "router" sa da prelozit ako slovo smerovac. Smerovac je zariadenie ktore sluzi na to aby zariadenia v roznych IP sietach mohli spolu komunikovat. Napriklad vsetky servery/zariadenia na internete, a zariadenia ktore mam u seba doma. Takze router je zariadenie ktore sluzi na smerovanie komunikacie medzi mojou domacnostou a internetom. Slovicko WiFi zanema ze to podporuje WiFi a ze to bude vediet spravit WiFi siet na ktoru sa budem moct pripojit. Co sa uz nehovori je ze su routre ktoru obsahuju funkcionalitu modemu. Modem je zase zariadenie ktore sluzi na prekladanie komunikacie typu ADSL (alebo dalsie ine), na typ komunikacie ktoru bezne doma pouzivame(konkretne Ethernet). Nie kazdy router ale funkcionalit modemu ma a preto je potreba pri kupovani byt dosledny. Funkcionalitu modem v tom WiFi routri casto potrebujete. Nepotrebujete to ale vobec, pokial to chcete pouzit len na rozsirenie WiFi signalu. Modem sa totiz predava aj ako samostatne zariadenie. Pokial ma router aj viac konektorov na kable tak ma aj funkcionaltu switch-a, teda prepinaca.

Co kupit na rozsirenie WiFi signalu

Ludia casto proste kupia akykolvek WiFi router. Fungovat to urcite bude, ale je treba to proste nastavit. Je treba nastavit urcite veci, lenze nikde neni napisane ktore takze clovek musi vediet co robi. Pokial chce niekto teda rozsirit WiFI signal tak najlepsie je pouzit Access Point (dalej iba AP). Je to zariadenie ktore je proste postavene tak ze ma jednoduche nastavenie ktore zvladne kazdy. Cenovo to vychadza uplne rovnako. Ma to rozne funkcie ako "repeater" ktora je o tom ze WiFi signal z vaseho hlavneho WiFi routera zachyti a zopakuje a vysle znova dalej. Moze tiez fungovat ako AP, to znamena ze ho zapojime kablom k WiFI routeru a v AP sa vytvori nova WiFi siet.

Co je to DHCP

Co je to DHCP ? Je to sluzba/aplikacia ktora typicky je spustena na kazdom routeri. Vdaka nej ked sa pirpojime do siete ci uz kablom alebo cez WiFi tak nemusime si nastavovat IP adresy na vasom telefone/PC. Bezne v kazdom zariadeni ci uz v telefone alebo na PC mame nastavene ze chceme nastavit IP adresy automaticky. Teda z DHCP. To znamena ze po tom ako sa pripojime kablom alebo na WiFi do siete, tak telefon/PC zacne posielat do siete spravy ze hlada DHCP server. Ak DHCP sluzba ktora bezi na routeri prijma taktuo spravu tak tomu zariadeniu posle vsetky nastavenia okolo IP adries. Jedna z tychto nastaveni je IP adresa "Default gateway", v preklade "Prednastavena brana". To je viacmenej IP adresa routera, a tato IP adresa sa pouzije na vsetku komunikaciu do internetu.

Preco viac WiFI routerov v domacnosti nefunguju

Preco ked zapojite doma viac WiFi routerov tak to prestane fungovat uplne alebo zacne hrozne blbnut. Pokial tych routerov mame viac, tak zaprve moze byt problem ze nam prideli IP adresu(cez DHCP) iny router ako ten ktory je realne pripojeny na internet(co nemusi byt hned problem). Co moze realne byt problem je:
1. To ze nam IP adresu "Default Gateway" prideli zle, teda nie routera ktory je realne pripojeny na internet.
2. To ze nam nastavi IP adresu telefona/PC ktora nieje kompatibilna s routerom ktory je pripojeny na internet. Presnejsie, prideli IP adresu z ineho rozsahu.
3. IP adresa je unikatna, takze pokial zapojim do siete routre ktore sa budu hlasit s rovnakou IP adresou, bude tam kolizia/konflikt, a nebude to fungovat.

Ako to teda nastavit

S hlavnim routerom nieje potreba nic robit ani prenastavovat. Len si pozrieme ako je nastaveny teraz. Staci ked si na svojom PC zobrazime stav ako je to nastavene. Najdeme si nastavenia siete, a zobrazime si adaptery, klikneme pravym tlacitkom na mysi a klikneme na Stav, a tam dalej klikneme na Detaily. Zobrazi sa nam nieco taketo:
IPv4 Defautl Gateway je teda IP adresa hlavneho routera a musime zabranit aby dalsi router tuto IP adresu nepouzil.

Pred tym ako pripojime ten dalsi WiFi router kablom do toho hlavneho, tak ho musime nastavit. Idealne si ho proste zobrat k svojmu PC/notebooku, na PC/notebooku sa odpojit od vsetkych WiFi a pripojit kablom do to toho noveho routera. Novy router idealne vyresetovat do tovarenskeho nastavenia cez tlacitko co ma niekde vzadu. Router mozme zapnut. Router bude zapojeny teda iba do elektriky a jednym kablom k PC. Po tom co zapneme router by sa nam na PC malo ukazat ze sme pripojeny. Rovnakym sposobom si zobrazime stav pripojenia ako predtim. V tomto pripade nas zaujima iba IPv4 Defaut Gateway. To je IP adresa ktoru opiseme a vlozime to weboveho prehliadaca, napriklad Mozzila Firefox. Pokial sa nam webova stranka toho routra nechce nacitat pripadne nam to otvara Google vyhladavac, musime pridat pred tu IP adresu este text "http://" , teda moze to vyzerat napriklad takto:
http://192.168.0.1
Pokial sa nam zobrazila nejaka stranka kde je nejaky prihlasovaci formular, tak je to spravne. Prihlasovacie udaje su casto napisane na spodnej strane routera. Pokial zafungovali a sme prihlaseny v routeri, tak budeme dalej pokracovat v nastavovani. Kazdy router ma proste tie nastavenia trochu na inom mieste. Takze budem to pisat teochu viac obecne.
Ako prve mozme nastavit WiFi siet. Toto nastevenie sa da najst niekde pri WLAN sekcii (nie WAN !) . Nastavime jej nazov, heslo a ulozime to.
Ako dalsiu vec je ze vypneme sluzbu DHCP, a to z dovodu ze chceme pouzivat ten DHCP ktory je v nasom hlavnom routeri. DHCP nastavenie by sa malo nachadzat niekde v sekcii LAN.
A ako poslednu vec ktoru nastavime je IP adresa toho samotneho routera. Toto nastavenie sa nachadza niekde v sekcii LAN. Nova IP adresa tohoto routera musi byt ina ako je IP adresa toho hlavneho, ale je dobre ked je podobna, aby sme v buducnosti mohli zmenit jednoducho napriklad heslo na WiFi. Pokial ma teda hlavny router IP adresu napriklad 192.168.0.1, tak tomuto dalsiemu routeru nastavime 192.168.0.2 . Po tom ako toto posledne nastavenie potvrdime, tak by sa nam tato webova stranka routera uz nemala bych schopna nacitat (pretoze sa IP adesa routera zmenila).
Nic viac nieje uz potreba, uz len staci spojit tento novy router s tym hlavnim routerom kablom. Potom ked sa pripojime na akukolvek WiFi pripadne kablom, by nam novy router nemal robit ziadnu neplechu na sieti a malo by pripojenie na internet fungovat vporiadku.


Príspevok pridaný dňa: 08.05.2021 od užívatela: Dodoslav.
Zanechat komentár:

Nick:

Správa: